Sváteční koláče
Sváteční koláčky
Suroviny
- Těsto:
- 50 dkg hladké mouky
- 1/4 litru mléka
- 25 dkg tuku (použil jsem 15 dkg Hery a 10 dkg kvalitního sádla)
- 2 vanilkové cukry
- 7,5 dkg droždí
- 1 žloutek
- sůl
- Dále:
- drobenka (klasickou drobenku zpracujeme s jedním žloutkem)
- Náplň podle chuti povidlová ( tvarohová, maková, ořechová)
- 1 vejce
- 2 bílky rozšleháme na namáčení koláčků
- máslo
- rum pro finální úpravu koláčků
Postup přípravy receptu
-
Těsto zaděláme běžným způsobem, kvásek, mouka promíchaná se solí a cukrem, žloutek, rozpuštěný tuk, vlahé mlého, řádně zpracujeme a ihned děláme koláčky (těsto nenecháváme kynout).
-
Lžičkou vykrajujeme kousky těsta, vytvoříme placičku, doprostřed dáme nádivku a uzavřeme.
-
Mezi prsty držíme uzavřenou část koláčku, cca do poloviny namočíme v rozšlehaném vajíčku s bílky a obalíme v drobence. Uzavřenou stranou klademe na plech a koláček nastřihneme do kříže. Pečeme v předehřáté troubě cca 15 minut.
-
Po vychladnutí koláčků potřeme máslem "přeškvařeným do voňavorůžova", do kterého jsme chvíli po odstavení přidali rum.
Poznámka
Pokusil jsem se z několika zajímavých receptů vytvořit jeden ještě zajímavější.