Rolády-pokaždé jinak
17. 5. 2010
Rolády
Piškotová kakaová roláda
3 žloutky, 100g pískového cukru, 2 lžíce kakaa, 120g polohrubé mouky, na špičku nože prášku do pečiva, 3-4 bílky, tuk a mouku na plech, moučkový cukr, jahody na plnění.
Jahodová šlehačka: 1 kelímek smetany ke šlehání, 2 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce vanilínového cukru, 1 sáček ztužovače šlehačky, 200-300g zmrazených jahod.
Žloutky utřeme s částí cukru a prosetým kakaem. Mouku prosijeme s práškem. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vešleháme zbylý cukr. Pergamenový papír velikosti menšího plechu potřeme tukem a vysypeme moukou, dáme na plech, těsto na něj rozetřeme a v dobře vyhřáté troubě upečeme. Potom těsto překlopíme na utěrku posypanou moučkovým cukrem, papír stáhneme, piškot stočíme a zabalíme do utěrky. Po vychladnutí ho opatrně rozvineme, potřeme částí šlehačky, poklademe překrájenými jahodami, stočíme a zbylou šlehačkou a jahodami roládu zdobíme.
Jahodová šlehačka: Vychlazenou smetanu ušleháme se ztužovačem a promícháme s cukrem a částí rozmačkaných jahod. Větší plody necháme na proložení šlehačky a na ozdobu.
Jahodová roláda
400 g jahod, 4 vejce, 2 žloutky, 125 g polohrubé mouky, 75 g pískového cukru, 4 lžíce studené vody, 1/2 lžičky prášku do pečiva, špetka soli, 500 ml šlehačky, opražené mandle
Z bílků, soli a vody ušleháme tuhý sníh, přidáme cukr, postupně zašleháme žloutky, a ostatní suroviny. Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem, uhladíme a upečeme v předehřáté troubě. Když je placka upečená, sejmeme opatrně papír a ještě horkou ji na pocukrované utěrce stočíme a necháme vychladnout. Smetanu ušleháme do tuha (můžeme přidat ztužovač) a vychladlou roládu natřeme. Jahody opláchneme, osušíme a nakrájíme na čtvrtky, které hned rozložím na vrstvu šlehačky. Roládu svineme, potřeme zbytkem šlehačky, ozdobíme jahodami a mandlemi.
Piškotová roláda s vaječným koňakem
Těsto: 4 vejce, 125 g cukru, 2 vrchovaté lžíce škrobu, 75 g polohrubé mouky, 1 sáček kypřicího prášku, 40 g mletých mandlí
Náplň: 6 plátků želatiny, 500 g tučného tvarohu, 175 ml vaječného koňaku, 2 žloutky, 80 g cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 300 g kompotovaných višní
Oddělíme vejce. K bílkům přidáme 4 lžíce chladné vody a našleháme tuhý sníh. Potom po lžících zašleháme cukr a žloutky. Rozpálíme troubu na 175 °C. Smísíme mouku se škrobem a kypřícím práškem. Přisypeme a zašleháme je do vaječné pěny. Na plech položíme pečicí papír, na něj nalijeme těsto a uhladíme. Pečeme 12-15 minut. Horký plát ihned zavineme (nejlépe do navlhčené utěrky) a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme náplň. Namočíme želatinu, Utřeme tvaroh s vaječným koňakem, žloutky, cukrem a vanilkovým cukrem. želatinu uvaříme, vmícháme do ní 2 lžíce tvarohového krému. Potom přimícháme i zbylý krém a necháme úplně vychladnout. Slijeme višně a necháme je okapat. Opatrně rozvineme piškotové těsto, potřeme je tvarohovým krémem a rozdělíme na ně višně. Opět zavineme roládu a vložíme na 3 hodiny do chladničky. Nakonec roládu posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Piškotová roláda
Máslo na plech, 4 vejce, 4 lžíce horké vody, 100g pískového cukru, špetka soli, 60g polohrubé mouky, 40g škrobové moučky, 1 lžička prášku do pečiva.
Potřete plech máslem, položte na něj pergamenový papír a papír rovně. potřete máslem. Vejce ušlehejte s vodou, cukrem a solí tak, aby pěnová hmota byla světlá a jemná. Mouku, škrobovou moučku a prášek do pečiva smíchejte, prosejte sítem do zpěněné hmoty a opatrně vmíchejte. Těsto vlijte na připravený plech a stěrkou rozetřete. Pečte ve středu předehřáté trouby 4-5 minut při 230 stupních. Těsto je upečené, je-li při dotyku pružné.
Albertova roláda
jeden a půl balíčku sušenek Albertek
200 ml mléka
3 zarovnané polévkové lžíce krupičky
1 máslo
2 žloutky
1 vanilkový cukr
1 vrchovaté polévkové lžíce moučkového cukru
polévková lžíce kakaa
Z 200 ml mléka a 3 lžic krupičky uvaříme tuhou, neslazenou kaši bez žmolků a necháme ji vychladnout. Moučkový cukr, vanilkový cukr a žloutky smícháme, přidáme vychladlou krupicovou kaši bez svrchního škraloupu (ten vyhoďte) a pomocí mixeru vymícháme v jednolitou, hladkou hmotu. Pak přidáme po kouscích máslo a vyšleháme (trvá to docela dlouho) hladký krém. Že v něm budou vidět zrníčka krupice, to nevadí. Polovinu krému obarvíme kakaem. Sušenky lepíme za sebou vždy na střídačku bílým a hnědým krémem, nakonec oplácáme vzniklý válec libovolnou barvou krému ze stran a zabalíme jej do alobalu. Necháme do druhého dne zatuhnout a nasáknout v ledničce. Hotovou roládu krájíme šikmo (cca 45°), aby vynikl proužkovaný vzorek.
Dvoubarevná roláda
200g mletých piškotů 150g másla 150g práškového cukru 1 celé vejce 2 lžíce rumu
Náplň: 100g másla 100g práškového cukru 3 lžíce kakaa 1 lisovaný vařený žloutek
přísady smícháme v misce, vypracujeme těsto a na pocukrovaném pergamenovém papíru rozválíme 5 mm tlustou vrstvu nádivky a pomocí papíru roládu zavineme. Necháme ji 2-3 dny v chladničce odležet
z rolády pak krájíme asi 1/2 cm tlusté plátky, zabalená v alobalu se nekazí a vydrží v chladnu 2-3 týdny
Roláda 3
4 vejce, 4 lžíce cukru krupice, 2 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce hladké mouky, špetka peč. prášku, kakao, vše ušlehat a 10 minut péci.
Roláda 4
6 vajec, 6 lžic polohrubé mouky, 6 lžic cukru, 1 skořápka studené vody, 1/2 lžičky prášku do pečiva, špetka soli, ze 6 bílků sníh, 10 minut péci. Kakaová: vše stejné, místo 1 lžíce mouky 1 lžíce kakaa.
Piškotový ježek
4 žloutky, 7 dkg cukru, citr. k. dobře utřít. Pak přidáme zlehka 7 dkg mouky a tuhý sníh se 4 bílků. Těsto rozetřeme na centimetr silně na pomaštěný, moukou posypaný plech a zvolna pečeme. Ještě horký plást potřít zavařeninou, rychle sbalit, potřít čokol. polevou a zastrkat na dlouho krájené mandle. Dáme ještě chvíli do trouby dosušit
Piškotová roláda
4 bílky, 4 lžíce studené vody, vanilkový cukr, 200g pískového cukru, 4 žloutky, 80g polohrubé mouky, 1 vanilkový pudink, 40g solamylu, lžička prášku do pečiva. Krém: 1/2 litru mléka, 45g solamylu, 100g pískového cukru, 150g Perly pro studenou kuchyni.
Bílky ušleháme s vodou do tuhého sněhu, přidáme po částech cukr a zašleháme. Pak zašleháme žloutky a lehce vmícháme směs z mouky, pudinku, solamylu a prášku do pečiva. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a v předehřáté troubě rychle upečeme. Mléko a cukr za stálého míchání povaříme, přidáme ve studeném mléce rozmíchaný solamyl, povaříme, necháme vychladnout a potom umixujeme s Perlou. Upečený piškot sesuneme z plechu, papír opatrně sloupneme a pomoci navlhčené utěrky roládu zavineme. Necháme vychladnout. Potom natřeme krémem, můžeme přidat nakrájené jahody. Zavineme, pocukrujeme a nakrájíme na řezy.
Piškotová balenka
4 vejce, 80g cukru, 80g hrubé mouky, 10g tuku na vymaštění plechu, 3 lžíce pikantní zavařeniny /malinové, rybízové/.
V misce dobře ušleháme bílky a vešleháme lžíci cukru. Nemůžeme-li našlehat starší bílky nebo bílky s naložených vajec, přidáme do nich trochu citrónové šťávy a šleháme trochu déle než obvykle. Pak vmícháme ostatní cukr a žloutky postupně a nakonec lehce vsypeme do těsta mouku. Na plech položíme list papíru, který dobře pomažeme tukem. Na něj rozetřeme těsto a v troubě dosti prudce upečeme. Je-li papír dobře vymaštěn, balenku potřeme zavařeninou a hned stočíme. Přichytí-li se těsto, musíme je opatrně oddělovat od papíru a nožem stáčet. Balenku, kterou stočíme a necháme vychladnout, už těžko rozvinujeme, protože se trhá. Chceme-li ji plnit krémem , který teprve připravujeme, stočíme upečenou balenku do namočeného a vyždímaného ubrousku a pak ji můžeme za chvíli znovu rozvinout, pomazat a definitivně svinout. Vychladlou balenku pocukrujeme a nakrájíme ostrým nožem na řezy. Chcete-li mít piškot vláčnější, můžete nakonec vmíchat do hotového těsta 30 g rozpuštěného teplého másla.
Piškotová roláda s ananasem a šlehačkou
3 lžíce polohrubé mouky, 3 lžíce moučkového cukru, 3 vejce, vanilkový cukr, ananasový kompot, smetana ke šlehání.
Vejce ušleháme s cukrem, vmícháme mouku. Těsto nalijeme na pečící papír a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 10 minut. Po upečení rychle srolujeme i s papírem, po chvilce rozbalíme a papír odstraníme. Potřeme ušlehanou šlehačkou a posypeme kousky nakrájeného a okapaného ananasového kompotu. Svineme a dáme do ledničky ztuhnout.
Šlehačková roláda 2
Z 5 bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme 100 g cukru krupice, 2 polévkové lžíce kakaa a 5 žloutků.
Alobal vymažeme máslem, rozložíme na něj těsto. Pečeme 10 - 20 minut. Po upečení posypeme vanilkovým cukrem a natřeme ušlehanou šlehačkou. Zarolujeme a necháme 24 hodin v lednici.
Roláda 2.
120 g. hrubé mouky
100 g. cukru( krystal)
5 vajec, vodu
Roláda 1
5 vajec
125 g. cukru
100 g. polohrubé mouky
2 lžíce kakaa
2 lžíce oleje
Piškotový závin
120 g. cukru
5 žloutků + sníh
100 g. polohrubé mouky
citrónová kůra
Roláda
4 vejce
80 g. polohrubé mouky
8 g. pískového cukru
Piškotová roláda 2
Těsto:
3 vejce
100 g. cukru
100 g. polohrubé mouky
½ prášku do pečiva
Na krém:
250 ml.mléka
½ sáčku vanilkového pudinku
200 g. másla
100 g. cukru
2 žloutky
3 lžíce rybízové marmelády
Ze surovin uděláme těsto a to upečeme. Po upečení srolujeme a necháme vychladit. Potřeme marmeládou a krémem. Krém: Uvaříme pudink a necháme vychladit. Potom všleháme máslo utřené s cukrem a žloutky a ušleháme dohromady.
Nugátová roláda
3 vejce
120 g. cukru, sůl
1 vanilin
45 g. hl. mouky
45 . škrobu
1/2 pr.do peč.
250 g. nutelly
2 lžíce kakaa
Ušleháme bílky, sůl a 3 lžíce vody. Během šlehání přisypeme cukry. Na konec vmícháme žloutky, mouku, škrob, a pr. do peč. Dáme na plech a upečeme (200°C) 10 min. Upečené srolujeme. Po vychladnutí plníme nugátovým krémem (nutellou).
Švestková piškotová roláda
3 vejce
175 g. cukru
citrónová kůra
75 g. polohrubé mouky
50 g. solamylu
½ pr. do peč.
375 g. švestek
želatinu
375 g. tvarohu
2 x vanilin
400 g. šlehačky
2 lžíce ovesných vloček
15 g. másla
Z bílků a 3 lžic vody ušleháme sníh.do kterého přisypeme 50 g. cukru, žloutky, kůru, mouku, solamyl a pr. do peč. Nalijeme na plech vyložený papírem a upečeme. Upečený zavineme a necháme vychladnout. Švestky vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Tvaroh ušleháme s cukrem, citronádou, vanilinem a želatinou přidáme švestky a ušlehanou šlehačku. Piškot naplníme a znovu zavineme. Povrch potřeme zbytkem šlehačky a posypeme oříšky.
Čokoládová roláda
3 vejce, 130 g. cukru
1 vanilkový, 60 g. polohrubé mouky
30 g. Solamylu, ½ prášku do pečiva
30 g. kakaa
Náplň:
Želatina, 1 citron
65 g. Cukru, ½ sáčku vanilkového
1 lžíci moučkového
200 g. šlehačky
Z bílků a 3 lžic vody ušleháme sníh do kterého zašleháme100 g. cukru a vanilkový cukr. Opatrně vmícháme žloutky,mouku, solamyl, kakao, a pr. do peč. na plech dáme pergamen na něho nalijeme těsto a upečeme. (200°C) 15 min. stáhneme papír a srolujeme.
Za zahřívání rozpustíme v citrónové šťávě cukr potom smícháme s rozpuštěnou želatinou. Ušleháme šlehačku s vanilkovým cukrem a smícháme s želatinou. Naplníme roládu a zavineme. Necháme zchladit.
Šlehačková roláda
5 žloutků
10 dkg.cukru
3 lžíce kakaa
5 bílků sníh
Uděláme těsto sníh zašleháme až na konec. Prudce upečeme a srolujeme. Po vychladnutí naplníme ušlehanou šlehačkou s cukrem. Na konec necháme v ledničce 1 hod. odležet.
Roláda 2
6 vajec B, 6 lžic cukru, 6 lžic pol. mouky, 1 skořápka studené vody, 1 lžička peč. prášku: vymazat plech máslem a vysypat hrubou moukou, dát péci do vyhřáté trouby asi za 10 minut je upečená. Teplou srolovat (pomáhat si utěrkou), chviličku počkat a rozvinout, nechat vychladnou a mazat krémem a zavinout.
Sloní slzy
Na těsto: 6 vajec 6 lžic moučkového cukru 2 lžíce kakaa 2 lžíce hladké mouky 1 prášek do pečiva
Na krém: 250 g másla 150 g mletých ořechů 5 lžic horkého mléka 3 lžíce moučkového cukru 1 vanilkový cukr
Na ozdobení: 1 čokoláda na vaření 80 ml smetany 4 banány šlehačka
V míse ušleháme žloutky s cukrem, moukou, kakaem, a práškem do pečiva.Z bílků ušleháme sníh a opatrně ho vmícháme do těsta.
Těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný pekáč a pečeme 10 až 15 minut při 150°C. Potom piškot vyklopíme a dáme vychladnout.
Smícháme ořechy a horké mléko ve kterém jsme rozpustili vanilkový cukr a necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem a přidáme mléko a ořechy a natřeme na upečený piškot. Do středu naskládáme banány po celé délce plechu a přehneme do tvaru slzy (na řezu). Polijeme čokoládovou polevou a 1 hodinu necháme v lednici odpočinout. Ozdobíme šlehačkou a na talíři třeba ještě řezy cizokrajného ovoce
Roláda z BB sušenek
330 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 18 dkg másla, 4 lžíce cukru, 1 žloutek, kakao,
2 balíčky BB sušenek
Vanilkový pudink uvaříme a necháme vychladnout. Máslo, cukr, žloutek utřeme a přidáme vychladlý pudink a to vše promícháme. Hmotu rozdělíme na dvě poloviny a do jedné přidáme kakao.
Potom vytvarujeme alobal do vaničky na šíři sušenek a vysypeme kokosem nebo oříšky. Na to klademe střídavě natřené světlým nebo tmavým krémem. Povrch potřeme zbylým krémem, posypeme kokosem. Vše zabalíme a dáme na 24 hodin do lednice uležet. Krájíme na šikmo
Roláda ze sušenek
400 g kakaových sušenek
4 lžíce rumu
4 likérové skleničky černé kávy
200 g cukru
4 lžičky kakaa
pokud máte rádi, můžete přidat ořechy
Na krém:
1 vanilkový pudink
250 g másla
150 g cukru
2 lžíce rumu
Příprava:
Sušenky pomeleme, přidáme ostatní přísady a vše zpracujeme v těsto. Vyválíme 2 placky, které potřeme krémem a stočíme v roládu. Mírně pomoučíme hladkou moukou. Nepečeme!
Krém: uvaříme vanilkový pudink a necháme jej vychladnout. Pak umícháme máslo, cukr a rum. Do této směsi pak po lžičkách zašleháváme pudink.
Ořechová roláda
5 vajec
150 g pískového cukru
150 g strouhaných vlašských ořechů
tuk na potření pečícího papíru
NA KRÉM:
1/2 sáčku vanilkového pudinku
250 ml mléka
100 g změklého másla
100 g moučkového cukru
2 lžíce chladné silné černé kávy
1. Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny a přisypeme strouhané ořechy. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a lehce ho vmícháme do žloutkové směsi.
2. Plech vyložíme pečícím papírem a potřeme trochou tuku, troubu předehřejeme na 200 stupňů. Těsto vlijeme na plech a pečeme při 190 stupňů asi 20 minut.
3. Korpus poté necháme vychladnout. Pudinkový prášek rozmícháme ve 3 lžících mléka. Zbytek mléka přivedeme k varu a přilijeme k němu rozpuštěný pudinkový prášek. Za stálého míchání povaříme na mírném ohni 2 minuty. Pudink stáhneme z ohně a za častého míchání necháme zchladnout.
4. Máslo vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny, přidáme k němu vlažný pudink a za neustálého šlehání přikapáváme kávu. Krém dáme na 30minut zatuhnout do chladničky. Poté krémem potřeme ořechový korpus, trochu necháme stranou na potření.
5. Korpus stočíme do rolády a potřeme zbylým krémem. Roládu vložíme do chladničky asi na 30 minut. Krájíme ji na plátky, můžeme zdobit ořechy a lítky meduňky.
Pomerančová roláda
14 dkg cukru s vanilkovou příchutí třeme s 5 žloutky půl hodiny. Pak do utřené hmoty zamícháme 8 dkg pšeničné a 6 dkg bramborové moučky Solamyl, zároveň se sněhem z 5 bílků. Plech s vyšším okrajem vyložíme máslem pomazaným a moukou posypaným pergamenem. Těsto naň rozetřeme a v dobře vyhřáté troubě upečeme. Upečené pomažeme teplou meruňkovou marmeládou, poklademe oloupanými a na kolečka nakrájenými pomeranči. (Jadérka odstranit.) Pěkně zavineme, pocukrujeme a studenou krájíme na úhledné řezy.
Piškotová roláda
14 dkg cukru utřeme s 5 žloutky a do utřeného přidáme kávovou lžičku rumu, z 5 bílků sníh zvolna zamícháme se 7 dkg pšeničné mouky a 7 dkg bramborové moučky Solamyl. Plech na koláče vyložíme pergamenovým papírem, papír pomastíme, posypeme slabě hrubou moukou, těsto na něj rozestřeme asi 1 cm vysoko a v dobře vyhřáté troubě do růžova upečeme. Za tepla papír sejmeme, pečenou roládu natřeme zavařeninou a zlehka zavineme. Roládu rozkrájíme a jednotlivé řezy ozdobíme jablkovou pěnou.
Jablková pěna: okrájíme jablka, zbavíme je jader a okvětí, vložíme na pekáč, podlejeme 2 lžícemi vody a dáme dusit. Udušená jablka dáme vychladnout, prolisujeme a smísíme s 1 bílkem, 6 dkg cukru a utřeme na pěnu.
Nepečená roláda
25 dkg - piškotů
5 dkg - moučkového cukru
3 dkg - kakaa
6 lžic - rumu
8 lžic - silné vařené kávy
KRÉM:
15 dkg - másla
14 dkg - cukru
vanilkový cukr
žloutek
- vše zpracujeme v těsto, rozválíme na celofán posapaný moučkovým cukrem, potřeme krémem a pomocí celofánu stočíme ( je nutné, aby byl uložen v chladu )
- pokud by z piškotů vzniklo příliš tuhé těsto, přidáme více černé kávy. Těsto se nesmí drobit, musí jít dobře rozválet
Dvoubarevná roláda
200 g - mletých piškotů
150 g - másla
150 g - práškového cukru
1 celé - vejce
2 lžíce - rumu
Náplň
100 g - másla
100 g - práškového cukru
3 lžíce - kakaa
1 - lisovaný vařený žloutek
- přísady smícháme v misce, vypracujeme těsto a na pocukrovaném pergamenovém papíru rozválíme 5 mm tlostou vrstvu nádivky a pomocí papíru roládu zavineme. Necháme ji 2-3 dny v chladničce odležet
- z rolády pak krájíme asi 1/2 cm tlusté plátky, zabalená v alobalu se nekazí a vydrží v chladnu 2-3 týdny
Kávová roláda
Suroviny:
12 dkg cukru
4 žloutky
4 lžíce silné černé kávy
4 dkg strouhaných oříšků
1/2 prášku do pečiva
9 dkg hladké mouky
sníh ze 4 bílků
Postup:
Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme kávu, oříšky, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Těsto rozetřeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech nebo na plech vyložený papírem na pečení a upečeme. Po upečení roládu ihned zavineme a necháme vychladnout. Vychladlou roládu naplníme kávovým máslovým krémem a. krémem potřeme i povrch rolády. Celou roládu nakonec posypeme mletými oříšky.
Kávový máslový krém:
Do klasického máslového krému přidáme silnou uvařenou kávu nebo 1,5 lžičky mleté kávy.
Šlehačková roláda
Ingredience:
žloutek - 6 ks
cukr moučka - 3 vrchovaté lžíce
kakao - 3 rovné lžíce
bílek - 6 ks
smetana ke šlehání - 1 kelímek (3150 kJ)
Návod:
Žloutky, cukr a kakao se utřou, až se dělají bublinky a přidá se do tuha ušlehaný sníh z bílků a jemně se zamíchá do těsta. Těsto se vylije na plech, který je vyložený alobalem potřeným nejlépe sádlem a upeče se. Po upečení se roláda sundá z plechu i s alobalem a nechá se úplně vystydnout. Mezitím se ručně!, ne elektrickým šlehačem a bez cukru a bez ztužovače ušlehá šlehačka. Šlehačka se natře na roládu, sbalí se a vloží do ledničky. Pokud roládu nesníte hned (což se u nás děje pravidelně) vydrží v lednici i tři dny aniž by se šlehačka rozpustila.
Je výborná, jen se rozpouští na jazyku.
Piškotová roláda
Seznam ingrediencí:
4 vejce
4 lžíce krystalového cukru
5 lžic hladké mouky
1/2 balení prášku do pečiva
1 sáček vanilkového pudingu
1/4 kgRama Creme Bonjour máslová pochoutka
dle chuti cukr a rum
Postup přípravy:
Šlehat vejce s cukrem do husté pěny, přidat mouku s práškem a lehce vmíchat. Rozetřít na plech s pečícím papírem a péci na 250°C asi 4 min. Nechat na něm vychladnout (zakrýt utěrkou). Potřít marmeládou nebo krémem nebo kombinovat. Krém:V mléku uvařit hustší smetanový puding s cukrem, nechat vychladnout na pokojovou teplotu a vyšlehat s 1/4 kg Ramy. Podle chuti dosladit a přidat trošku rumu.
Ořechová roláda
Suroviny:
3 vejce
175 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
50 g hladké mouky
25 g solamylu
1 lžička prášku do pečiva
25 g mletých lískových oříšků
370 ml mléka
1 balíček mandlového pudinkového prášku
100 g mandlových lupínků
500 g tvarohu
2 lžíce mandlového likéru
5 lžic malinové marmelády
2 lžíce cukru moučka
125 ml smetany ke šlehání
Postup přípravy:
Oddělíme žloutky od bílků, z nich pak ušleháme tuhý sníh. Přisypeme 75 g cukru krupice a vanilkový cukr, přidáme žloutky. Mouku, solamyl a prášek do pečiva prosejeme a přidáme do vaječné hmoty. Těsto ušleháme a přidáme mleté lískové oříšky. Plech vyložíme pečícím papírem a těsto na něj rovnoměrně rozetřeme. Pečeme v předehřáté troubě 12-15 minut a zatepla svineme. Mezitím smícháme 75 ml mléka, 50g cukru a pudink. Zbylé mléko uvedeme do varu, přilijeme rozmíchaný pudinkový prášek, chvíli povaříme a přelijeme do mísy. Pak jej přikryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladnout. Mandlové lupínky nasucho orestujeme na pánvi. Tvaroh, zbylý cukr a mandlový likér dobře promícháme a po lžících přidáváme vychladlý pudink. Upečené těsto nejprve potřeme 4 lžícemi malinové marmelády a pak tvarohovou hmotou. Lžíci mandlových lupínků si odložíme na ozdobení a zbytkem vše pokryjeme. Těsto podélně srolujeme a posypeme moučkovým cukrem. Smetanu ušleháme, naplníme zdobicí sáček a ze šlehačky utvoříme na roládě hezké kopečky. Nakonec ji dozdobíme zbylými mandlovými lupínky a malinovou marmeládou.
Medová roláda
Ingredience: 160 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 100 g medu, 1 vejce, 4 žloutky, vejce, sníh ze 4 bílků, lžička jedlé sody
Postup přípravy: Umícháme žloutky, vejce, cukr a med. Pak lehce vmícháme střídavě sníh a mouku se sodou. Pečeme na plechu s pečícím papírem dozlatova. Upečenou roládu stočíme s papírem. Po vychladnutí papír sejmeme, roládu namažeme máslovým krémem a povrch rolády pocukrujeme.
Propletená roláda
Potraviny:
250 ml mléka, 40g droždí, 1 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce hladké mouky, 500g polohrubé mouky, 50g moučkového cukru, sůl, 3 žloutky, 1 lžíce citronové šťávy, 100g rozpuštěného másla, tuk na plech, vejce na potření na nádivku: 200g strouhaných vlašských ořechů, 200g strouhané čokolády, 100g moučkového cukru, 3 vejce
Postup:
Z mléka, droždí, moučkového cukru a mouky zaděláme kvásek. V míse ke kvásku přidáme mouku, cukr, sůl, žloutky, citronovou šťávu a rozpuštěné máslo, vypracujeme těsto a necháme je vykynout. Na vále rozdělíme těsto na tři stejné části, každou vyválíme na placku, potřeme nádivkou, kterou připravíme tak, že ořechy, čokoládu a cukr zaděláme vejci. Stočíme jako roládu, průměr každé rolády je asi 6 - 7 cm. Ze tří rolád opatrně zapleteme velecop, položíme ho na vymaštěný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a zvolna upečeme.
Piškotová nepečená roláda od Hanah
Potřebujeme:
20 dkg mletých piškotů, 10 dkg moučkového cukru, 15 dkg másla, 1 vejce, 2 lžíce rumu
Postup:
Ze surovin propracujeme těsto, které vyválíme na pocukrovaném pergamentovém papíru na placku 5 mm silnou. Potřeme kakaovým krémem - utřeme 10 dkg másla s 10 dkg moučkového cukru, 3 lžičkami kakaa a 1 nastrouhaným žloutkem. Potřený plát svineme, zabalíme do alobalu a necháme v chladničce ztuhnout.
Ayashee - Všehochuť aneb nejenom o jídle
Vložky do polévekPomazánky
Přílohy
Různé rady
Svatby
Smažíme
Těstoviny
Toasty
Záviny
Zmrzlinky