Povidla ze švestek
1. 8. 2011
Švestková povidla
|
|
Použité suroviny
3 kg švestky vypeckované | 1 dcl ocet | 20 dkg cukrPostup přípravy
Dobře vyzrálé až přezrálé švestky opereme, necháme oschnout, potom je vypeckujeme a umeleme na masovém strojku. Přidáme k nim ocet, zamícháme a necháme v chladu několik hodin, nejlépe přes noc.Potom švestkovou kaši přendáme do lehce vymaštěného hrnce a vaříme. Povidla tím zahušťujeme. Asi po hodině až hodině a půl jsou povidla dostatečně zahuštěná. Poznáme to podle toho, že se vařečkou vytvořená rýha nezalévá, ale zůstává. Přidáme cukr a mícháme do jeho rozpuštění. Horkými povidly plníme nahřáté sklenice, zavíčkujeme a obrácené dnem vzhůru necháme vychladnout.