Posvícenské koláče
Posvícenské koláče z jemného těsta (těsto nejen na koláče)
Suroviny
- Polohrubá mouka 1 kg(může se dát i půl hladké a půl hrubé mouky)
- 4 žloutky
- droždí 50 g
- Nyní v akci
- tuk (Hera) 150 g
- Nyní v akci
- cukr krupice 130 g
- Nyní v akci
- vanilkový cukr 1
- citrónová kůra z 1/2 omytého plodu
- sůl 1/2 lžičky
- mléko 1/2 l (další dle hustoty těsta,)
- muškátový oříšek (2 malá strouhnutí)
- Náplně do koláčů
- mák
- tvaroh
- ořechy
- švestková povidla nebo jabl.nebo hruš.povidla
- (Žmolenka)
- Hera(máslo) 100 g
- hrubá mouka(polohrubá) 140 g
- cukr krupice 100 g
- vanilkový cukr
- Vejce
- trošku rumu(rozšlehat) na potírání
Postup přípravy receptu
-
Pokud zaděláváme ručně, necháme si suroviny určitou dobu na stole, aby nám přijali pokojovou teplotu (můžeme přes noc).
-
Pokud zaděláváme těsto v pečce (DP) tak se řídíme pravidlem, nejdřív tekuté, potom sypké suroviny a nakonec droždí.
-
Do mísy vsypeme mouku, uděláme důlek, vlijeme vlažné mléko, vsypeme lžíci cukru, přidáme rozdrobené droždí, mísu překryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek (můžeme si ho udělat i vedle v hrnku-200 ml mléka, lžička cukru, mouky a droždí).
-
Po vzejití kvásku přidáme žloutky, citronovou kůru, muškátový oříšek, zbylý cukr, sůl, rozpuštěný tuk (ne horký!) a mícháme. Dle potřeby přidáváme mléko, až nám vznikne jemné, hladké a nelepivé těsto (nesmí být tuhé).
-
Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a dáme kynout na teplé místo (vykynuté nám zdvojnásobí svůj objem).
-
Vykynuté těsto přendáme na vál, rozdělíme si ho na 3 díly a z každého si nakrájíme 20 stejných kousků. Kousky si povytáhneme na placičky, na každou položíme náplň, placičku dobře uzavřeme a položíme na plech spojem dolů. Klademe je dále od sebe,neboť ještě připečení dost nabudou.
-
Koláčky necháme pár minut nakynout, uděláme do každého koláčku důlek (skleničkou), okolo potřeme vejcem, do důlku dáme další náplň (vždy jinou než je uvnitř) a posypeme hojně žmolenkou. Necháme ještě asi 5 minut kynout.
-
Koláče vkládáme do horké trouby a pečeme při 175-180°C do zrůžovění (doba pečení záleží na velikosti koláčků). Horké koláče přendáme ihned z plechu pryč, na horkém vysychají.
Poznámka
Z tohoto těsta jdou dělat koláče moravské(dvojplněné),chodské(velké kulaté),martinské rohlíčky,plněné buchty,dukátové buchtičky,šátečky vázané,záviny...
Těsto lze i zadělat v pekárně(DP) a pak pokračovat podle receptu.
Koláče z tohoto těsta zůstávají i na druhý den vláčné a nevyschlé(tedy pokud nějaké zbydou ;-)).
Těsto mám po babičce-ta ho převzala z kuchařky a mírně doupravila(muš.oříšek,..)..Podle tohoto receptu pečeme už roky.
Letos jsem poprvé na jeho přípravu použila DP a jsem moc spokojená-jinak vždy zadělávám ručně.
!!!Doporučuji plnou várku použít na větší oslavy(poutě,posvícení,...)kde se sejde víc strávníků,jinak pak máte koláče kam se podíváte,ještě třetí den :-D:-D.!!!