Plněný perník
Plněný perník od babičky
Cukr krystal | 250 g |
Med | 2 lžíce |
Vejce | 1 ks |
Mléko | 2 lžíce |
Hnědý rum | 1 lžíce |
Hřebíček | |
Fenykl | špetka |
Žitná mouka může být i pšeničná |
300 g |
Prášek do pečiva | 1/2 balíček |
Koření perníkové |
|
Citronová kůra z vosku zbaveného citronu, nebo pomeranče vejce na potření povrchu perníků |
Citronová šťáva | lžička |
Povidla hustá nakyslá |
5 lžíce |
Hnědý rum nebo podle hustoty povidel |
1 lžička |
Ořechová jádra | 8 lžíce |
Postup přípravy:
Med rozehřejeme, přidáme rozšlehané vejce, rum a mléko. Na vál smícháme mouku, cukr, kypřící prášek a perníkové koření. Tekutiny vlijeme doprostřed. Vypracujeme dosti tuhé těsto (špatně se to spojuje, chce to nechat na chlapovi). Necháme přes noc přikryté odpočinout. Těsto rozválíme na pruhy o šířce 5 cm, doprostřed dáme nádivku (všechny přísady smícháme dohromady), strany pruhů k sobě spojíme, dobře je přitiskneme a obrátíme přitisknutou stranou na vymaštěný a moukou vysypaný plech nebo pečící papír.
Povrch potřeme vejcem a v předehřáté troubě na 180°C po chvíli zapečeme, snížíme teplotu na 150°C a perník dopečeme. Šišky rozkrojíme příčně na proužky asi 1cm. Z tohoto množství uděláme 3 nebo 4 šišky a pečeme je dvě a dvě vedle sebe na plechu. Doporučuji po vychladnutí potřít citronovou polevou (z citronky nebo citronu smíchaného s moučkovým cukrem v husté formě).
Pozn.: My do náplně dodáváme 4 lžíce nakrájených datlí a fíků nebo cokoliv, co máte rádi, jako třeba jen hrozinky a sušené jahody.