Makové lívance
Makové lívance
Mléko | 500 ml |
Vejce | 1 ks |
Polohrubá mouka | 240 g |
Vanilkový cukr | 1 ks |
Sůl | 1 špetka |
Droždí - větší polovina kostky |
|
Mák mletý | 4 lžíce |
Hnědý rum | 1 lžíce |
Moučkový cukr | |
Mák mletý | |
Skořicový cukr | |
Švestková povidla ... |
Olej na smažení |
Postup přípravy:
V mléce se špetkou soli, cukrem, rumem a částí mouky si rozmícháme vejce s droždím, které si necháme rozpustit. Pak přisypeme zbytek mouky, zamícháme a necháme na teplém místě vykynout - začnou se tvořit bubliny a těsto zvětší objem. Pokud chceme mít lívance nadýchané a vláčné během kynutí ještě jednou promícháme a necháme znovu vzejít.
Těsto po vykynutí naběračkou lijeme do lívanečníku nebo na pánev s rozpáleným olejem a smažíme z obou stran dozlatova. Podáváme posypané cukrem s mákem, potřené povidly ... - dle chuti.