Makové koblížky
Makové koblížky
Polohrubá mouka | 1/2 kg |
Máslo | 80 g |
Cukr krupice | 20 g |
Vanilkový cukr | 1 lžička |
Mléko | 1 dl |
Žloutek | 3 |
Droždí | 40 g |
Hnědý rum | 1/2 dl |
Sůl |
Mák | 250 g |
Mléko | 5 dl |
Cukr krupice | 100 g |
Vanilkový cukr | 1 balení |
Rostlinný olej na smažení |
Postup přípravy:
Žloutky utřeme s cukrem a máslem, přidáme mouku, špetku soli, rum a kvásek z droždí (v mléce s vanilkovým cukrem necháme vzejít rozdrobené droždí). Uděláme těsto, které necháme kynout v teple.
Mletý mák krátce uvaříme s mlékem a cukry. Necháme zchladnout.
Z těsta vyválíme plát tlustý asi 6 mm a vykrájíme do něj skleničkou kolečka. Na polovinu koleček dáme makovou náplň, dalším přiklopíme, kraje stiskneme a opět vykrojíme.
Koblihy necháme opět v teple vykynout, usmažíme v rozpáleném oleji dozlatova z obou stran, hotové dáme na ubrousek odsát přebytečný olej, před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem s vanilkou.