Karamelové větrníky
Větrníky karamelové
Suroviny
- Těsto:
- 260 ml mléka
- 100 g Hery nebo másla
- Nyní v akci
- 160 g hladké mouky
- 4 vejce
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- Pudinkový krém:
- 250 ml mléka
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 1 smetana ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- Karamelová šlehačka:
- 1 smetana ke šlehání
- 150 g cukr krupice
- Poleva:
- 50 g cukr moučka
Postup přípravy receptu
-
Den předem si připravíme karamelovou šlehačku - viz poznámka.
-
Na odpalované těsto si mléko se špetkou soli a tukem přivedeme k varu, pak do něj vsypeme mouku a propracujeme vařečkou.
-
Pak na velmi mírném ohni ještě necháme těsto chviličku propařit. Sundáme z plotny, zlehka poprášíme práškem do pečiva a přidáváme za stálého míchání jedno vejce po druhém. Necháme trochu vychladnout a ještě teplé těsto dáme do zdobícího sáčku s větší zdobičkou a na pomaštěný plech (nemusí být pečící papír) krouživým pohybem stříkáme malé větrníčky asi 4-5 cm velké.
-
Pak na plech mezi větrníčky nakapu trochu studené vody, dolu do trouby postavím kastrůlek s horkou vodou a pak vložím plech.
-
Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 220 °C asi 10 minut - nesmíme otevírat troubu - pak teplotu snížíme na 160 - 180 °C a dopečeme asi dalších 10 minut, až nám větrníčky zrůžoví. Necháme vychladnout, není potřeba je rozřezávat, neklesnou.
-
Mezitím si uvaříme klasicky pudink a necháme ho vychladnout. Buď ho občas promícháme nebo přikryjeme potravinovou folií, aby nezatuhnul a nevytvořily se kousky.
-
Když vychladne, lehce do něj vařečkou vmícháme vanilkový cukr a ušlehanou šlehačku.
-
Z karamelové šlehačky dáme stranou 3 lžíce na polevu, zbytek ušleháme.
-
Větrníky v polovině částečně nařízneme a naplníme. Na dno - nejlépe lžičkou nandáme pudinkový krém a na něj zdobičkou nastříkáme ušlehanou karamelovou šlehačku. Přiklopíme a mašlovačkou potřeme povrch karamelovou polevou.
-
Polevu si připravíme tak, že 3 lžíce karamelové šlehačky umícháme s moučkovým cukrem, až se hmota bude táhnout jako med. Pokud bude řídká, přidejte opatrně cukr, pokud bude hustá, přidejte lžičku horké vody. Polevu nechte trochu zaschnout a můžete podávat.
Poznámka
Větrníky jsou nejlepší čerstvé, ale korpusy si můžete upéct předem a plnit dodatečně. Naplněné do druhého dne trochu zvlhnou, ale nejsou promáčené.
Množství náplně je přesně na množství větrníků, nic vám nezbyde.
Karamelovou šlehačku si připravíme podlehttp://www.toprecepty.cz/recept/10512-karamelova-s...
Těsto: zdroj Maminčiny recepty