Domácí veka
Jak upéct chlebíčkovou veku doma | recept
Domácí chlebíčková veka | recept. Na různé domácí oslavy je zvykem připravovat obložené chlebíčky. Zejména na vesnici a v menších městech se ne vždy podaří veku na chlebíčky v obchodě koupit. Nabízím proto vyzkoušený recept na přípravu domácí veky, který by se vám mohl hodit.
CO JE POTŘEBA
1
Nejprve si připravíme těsto na veku. Mléko ohřejeme v misce, ve které budeme těsto připravovat. Přidáme trochu hladké mouky, 2 rovné kávové lžičky cukru a kostičku droždí. Rozmícháme a necháme na teplém místě vzejít. Asi po 10 minutách přidáme do kvásku sůl, olej a prosátou mouku. Těsto promícháme nejprve vařečkou, pak ho přendáme na nepřilnavý povrch a zpracujeme rukama. Těsto je tužší. Utvoříme bochánek a necháme ho na teplém místě, přikrytý utěrkou, kynout.
2
Připravené těsto je tužší, takže doba jeho kynutí bude přibližně hodinu a půl. Závisí to také na teplotě místnosti. Čím chladnější místnost, tím pomaleji těsto kyne.
3
Po vykynutí rozdělíme těsto na dvě části. Z každého dílu vyválíme válečkem obdélník a srolujeme ho do tvaru válce. Podle toho, jak chceme mít silnou veku, válíme obdélník. Čím menší vyválený tvar, tím větší a objemnější stočený výsledek.
4
Na plech, vyložený papírem na pečení, položíme obě veky přehybem dolů (viz ilustrační fotografie). Přikryté veky ponecháme na plechu v teple 45 minut kynout.Pečeme je v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 °C asi 20 minut.
.
5
Když začne povrch pečiva růžovět, zkusíme suchou dřevěnou špejlí do veky píchnout. Jestliže dřívko po vytažení zůstane suché, jsou veky pečené. Položíme je vychladnout na mřížku a povrch potřeme máslem. Krájíme po důkladném prochladnutí. Kdybychom plátky krájeli z ještě teplé veky, rychle by okoraly.