Domácí houstičky
23. 10. 2011
DOMÁCÍ HOUSTIČKY
Vynikající k polévce, či jen jako chuťovka
Domácí housky jsou skvělé jako dodatek např. k čočkové, či jiné polévce. Nejlepší jsou čerstvé, snězené ten den :-)
Použité ingredience
- Na zhruba 15 houstiček potřebujeme
- 1/2 kg polohrubé mouky
- 4 dkg droždí
- 4 lžíce oleje
- 1 vejce
- 2 lžičky cukru
- sůl
- mléko cca 3 dcl
Návod k přípravě
Připravíme kvásek z droždí, vejce a trochy mouky s kapkou teplého mléka.
Necháme pár minut pracovat.
Poté smícháme zbytek všech ingrediencí a vypracujeme polotuhé těsto, zhruba jako na houskové knedlíky.
Hodinu, až hodinu a půl necháme v teple kynout.
Poté znovu propracujeme a rozdělíme těsto na bochánky velikosti dětské pěsti.
Každý bochánek rozválíme na váleček na šíři válu a rozdělíme na tři díly.
Válečky položíme těsně vedle sebe a začínáme plést od prostředka jako klasický cop. Dopleteme do špičky a celou pletýnku obrátíme vzhůru nohama na druhou stranu a copánek dopleteme.
Pokládáme na plech vymazaný máslem a olejem.
Před pečením potřeme vajíčkem a posypeme hrubou solí, kmínem, nebo mákem.
Pečeme v troubě buď klasicky zvrchu i spodu na 200°C do zhnědnutí, nebo na horkovzduch na 190°C asi 15min.
Dobrou chuť :-)
Necháme pár minut pracovat.
Poté smícháme zbytek všech ingrediencí a vypracujeme polotuhé těsto, zhruba jako na houskové knedlíky.
Hodinu, až hodinu a půl necháme v teple kynout.
Poté znovu propracujeme a rozdělíme těsto na bochánky velikosti dětské pěsti.
Každý bochánek rozválíme na váleček na šíři válu a rozdělíme na tři díly.
Válečky položíme těsně vedle sebe a začínáme plést od prostředka jako klasický cop. Dopleteme do špičky a celou pletýnku obrátíme vzhůru nohama na druhou stranu a copánek dopleteme.
Pokládáme na plech vymazaný máslem a olejem.
Před pečením potřeme vajíčkem a posypeme hrubou solí, kmínem, nebo mákem.
Pečeme v troubě buď klasicky zvrchu i spodu na 200°C do zhnědnutí, nebo na horkovzduch na 190°C asi 15min.
Dobrou chuť :-)