Bramborová kaše a její použití
Bramborová kaše
anglická - 1 kg ve slupce vařených brambor, 1/2 šálku másla, 1/4 šálku mléka, 2 lžíce kysané smetany, 2 lžičky nakrájený česnek, 2 lžičky sušené bazalky, sůl a pepř podle chuti
česneková - červené brambory, uvařené ve slupce, máslo, sýr strouhaný, česnek, sůl, oregáno
s pečeným česnekem - 6 stroužků česneku, 1/4 šálku olivového oleje, 7 brambor, 1/2 šálku mléka
1/4 šálku nastrouhaného parmazánu, 2 Pl másla, 1/2 KL soli, 1/4 KL pepře
Česnek dáme do malé zapékací misky, pokapeme olejem a upečeme v troubě do zlatova (cca 45 min, na 175°C). Pak rozmačkáme, smícháme s ostatními ingrediencemi a vyšleháme kaši.
kaše s česnekem - brambory již zčásti rozšťoucháme a prolisujeme do kaše asi 8 stroužků česneku. Poté vyšleháme dohladka.
Navrch můžeme posypat nakrájenou jarní cibulkou.
kaše s brokolicí – před vyšleháním uvařenou brokolici rozšťoucháme
kaše s hráškem - do kaše přidáme sterilovaný hrášek podle chuti a zelenou petrželovou nať.
kaše s mrkví a hráškem - udušená mrkev, jemně nastrouhaná a sterilovaný hrášek
kaše s cibulkou - cibulka nakrájená na jemno a orestovaná
Holandská kaše - uvaříme si klasickou bramborovou kaši a na pánvičce přichystáme zesklovatělou cibulku. Na ni si dáme osmažit ochucené mleté maso, které můžeme dobarvit kari. Na opečené mleté maso vyklopíme jednu celou sklenici kysaného zelí. Nyní prohřátou směs
přesypeme do zapékací misky, navršíme bramborovou kaši a necháme zapéct s trochou eidamu na povrchu, dokud se sýr neroztaví.
Švýcarská kaše s hruškami - budeme potřebovat skořici, badyán, cukr, bílé víno a citrónovou kůru. Ve směsi vody a zmíněných surovin uvaříme hrušky zbavené jádřinců. Švýcaři používají počet hrušek a brambor v poměru 1:1, pro začátek ale doporučujeme spíše více brambor.
Servírujeme poté v miskách, kde dospod klademe kaši, na ni vařené hrušky, znovu kaši a další vrstvu hrušek. Je vynikající k vařenému
uzenému masu!
kaše s tuřínem - 7 šálků kuřecího vývaru, 1,5 kg vařených brambor, 75 dkg tuřínu, nakrájeného na kostičky, 60 dkg pastiňáku, nakrájeného na kostičky, 8 stroužků česneku
1 bobkový list, lžička sušeného tymiánu, 3/4 šálku másla, rozpuštěného, cibule, nakrájené na tenké plátky, sůl a mletý černý pepř dle chuti
Brambory, tuřín, pastiňák, česnek a koření uvaříme ve vývaru do měkka. Scedíme, přendáme do mísy, přidáme 1/2 šálku másla, vývar dle
potřeby a vyšleháme kaši. Na zbytku másla osmažíme cibuli, přidáme do kaše. Směs dáme na pekáček a pečeme na 190°C asi 25 min.
kaše se sýrem - do kaše nastrouháme sýr typu Gouda
křenová kaše - přidáme 2 Pl jemně nastrouhaného křenu
parmazánová kaše - přidáme 2-3 hrstě nastrouhaného parmazánu a 1 PL lanýžového oleje
olivová kaše - přidáme černé olivy, část rozmixovaných a část nakrájených na drobno, POZOR - kaši nesolíme, olivy jsou slané
jablečná bramborová kaše - před podáváním vmícháme na jemno nastrouhané jablko, ochucené trochou citronové šťávy
kaše s pestem, nebo hořčicí - vmícháme 1-2 PL pesta, nebo hořčice (na každou porci)
bylinková kaše - vmícháme čerstvé bylinky - oregano, kopr - ty jsou vhodné ke kuřecímu masu, nebo rybám. Bazalka nebo tymián se hodí
k rajčatovým jídlům
kaše s lučinou - brambory vyšleháme s máslem, šlehačkou a lučinou (nebo jiný krémový sýr), můžeme přidat i bylinky
kaše s podmáslím - brambory vyšleháme s kouskem másla a podmáslím, zdobíme nasekanou pažitkou
míče z brkaše - 1 kg brambor, 1/8 šálku mléka, 2 vejce, 3 PL mouky, 4 Pl másla rozpuštěného
náplň - 25 dkg mangoldu, 25 dkg špenátu, 9 plátků slaniny nakrájené na drobno, 15 dkg mascarpone (lučina), 15 dkg nivy, 15 dkg
strouhaného parmazánu, 3 žloutky, 1 KL mletého muškátového oříšku, 1 KL šalvěle, 2 stroužky česneku, sůl a pepř dle chuti
Mangold a špenát nakrájíme na kousky a dáme vařit do vroucí vody asi na 10 min, pak vyndáme a necháme okapat a vystydnout, pak smícháme s ostatními přísadami.
Z vařených brambor vyšleháme kaši, přidáme vejce a mouku. Do dlaně dáme asi 2 PL kaše, na to 2 Pl náplně a zase kaši. Vytvarujeme kouli cca 6-7 cm v průměru. Naskládáme do pekáčku, potřeme máslem a pečeme na 190°C, dokud nejsou hnědé a křupavé.
knedlíky z brkaše - do kaše vmícháme 12% šlehačku, smetanový sýr (lučina), máslo, cibuli, sůl a pepř. Utvořime knedlíčky, potřeme máslem
a naskládáme do kastrůlku, Pečeme na 190°C do červena. (asi 35-45 min)
papriky plněné brkaší - 2 papriky, 1 kg brambor, 2 šálky podmáslí, 1 stroužek česneku, 1 čajová lžička tymiánu, 1/2 šálku strouhaného sýru Gouda, sůl a pepř podle chuti
Brambory uvaříme, přidáme podmáslí, česnek, tymián a pepř a vyšleháme (mohou zůstat kousky). Papriky podélně rozřízneme a naplníme kaší. Vložíme do zapékací misky a posypeme goudou. Pečeme na 190 °C až se sýr roztaví a začíná hnědnout.
Krkonošská kaše - 600 g brambor, 100 g krupek, 1 střední cibule, 40 g másla, 1 – 2 stroužky česneku, 1 – 2 dl mléka, majoránka, sůl.
Krupky přebereme, spaříme (přelijeme horkou vodou), propláchneme a v osolené vodě uvaříme. Oloupané brambory uvaříme zvlášť. Měkké brambory scedíme, zalijeme horkým mlékem a vymícháme v hladkou kaši. Do ní vmícháme uvařené krupky, okořeníme prolisovaným česnekem, majoránku a dobře promícháme. Na talířích mastíme zpěněnou cibulí. Podáváme se salátem z kysaného zelí. Můžeme doplnit kouskem pečeného masa.
Krakonošovy palce - 500 g bramborové kaše, 150 g houskové strouhanky, 30 g krupice, 2 vejce, sůl, muškátový květ, uzená polévka na vaření, máslo na polití, řeřicha.
Řidší bramborovou kaší, připravenou obvyklým způsobem z vařených brambor, mléka a másla, promícháme se strouhankou, krupici, vejci, květem, solí a necháme asi 20 minut odpočinout. Z těsta vykrajujeme lžící noky. Vaříme je v polévce z uzeného masa a podáváme polité přepuštěným máslem.